021-336.04.43; conferinte@hamangiu.ro

Cristina Florescu

Avocat. Tema: Tendințe în arbitrajul internațional: eficiența, diversitate și transparența, cele mai recunoscute provocări

Cristina Florescu

Avocat. Tema: Tendințe în arbitrajul internațional: eficiența, diversitate și transparența, cele mai recunoscute provocări

Biografie

Studii:

1985 – 1989: Liceul „Mihai Viteazul” din Bucuresti, profilul matematica-fizica. Bacalaureat in 1989.
1989 – 1994: Universitatea din Bucuresti, Facultatea de matematica-informatica, cursuri de zi. Absolventa si licentiata cu media de 9,75 in 1994, cu specializare in Algebra Superioara.
1997 – 2000: Universitatea Ecologica din Bucuresti, Facultatea de Drept, cursuri de zi. Absolventa si licentiata in octombrie 2000 cu media de licenta 9,43 la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept. Lucrarea de diploma din cadrul licentei in Drept comercial a avut ca tema „Contractul de consignatie”. Perioada de studii a durat 3 ani deoarece anii II si III de studiu i-am absolvit intr-un singur an universitar.
Octombrie 2005 – Iunie 2011: Studii postuniversitare avansate: Doctorat in cadrul Scolii doctorale a Academiei de Studii Economice Bucuresti, Specializare Domeniu fundamental: Stiinte juridice (Drept comercial- Arbitraj comercial)

EXPERIENTA PROFESIONALA:

1992 – 1994: In paralel cu studiile universitare am activat in cadrul societatii ROGER SRL, firma de import-export ca asistenta a Directorului General. Responsabilitati: verificarea, trierea si raspunsul la corespondenta ce implica diverse operatiuni legate de contracte, urmarirea si derularea acestora, primirea clientilor si a furnizorilor, alte lucrari legate de scrierea de procese de sedinta si scrierea rapoartelor, diverse activitati de secretariat.

1994 – 1995: Asistent si la scurt timp Director marketing in cadrul societatii AMEROPA ROMANIA SRL, reprezentanta in Bucuresti a societatii AMEROPA A.G., cu sediul in Basel, Elvetia. Am fost implicata in negocierea, semnarea si urmarirea derularii contractelor comerciale (in special din domeniul chimiei industriale), in operatiuni bancare si de vama. Experienta cu fabricile de chimie industriala din Romania (Petrobrazi, Viromet, Oltchim) si clientii / furnizorii acestora.

1995 – 1996: Operator computer in cadrul societatii OMNIS GROUP SRL. Experienta in studii de marketing pentru vanzarea in si din Romania a produselor de software, dezvoltarea si implementarea de programe software in domeniul bancar, financiar, contabil, de sisteme informatice de management, etc.

Mai – Octombrie 1996: Director adjunct Marketing la societatea ROMCAN SRL, o societate romano-canadiana de import-export.

Octombrie 1996 – Martie 1998: Am lucrat in cadrul Departamentului de Aviatie al societatii „Asigurarea Anglo-Romana” care este reasigurata de Grupul Lloyd’s din Anglia. Din 1993 este societatea ce asigura TAROM (Liniile Aeriene Romane), ROMATSA (Societatea Nationala de Controlul Traficului Aerian) si alte companii private de aviatie.

Aprilie 98 – prezent: In paralel cu studiile universitare de drept si mai ales dupa terminarea acestora, in cadrul Cabinetului Individual de Avocatura Prof. Dr. Grigore Florescu am fost implicata in rezolvarea diverselor probleme de drept, in special in domeniul civil si comercial si de asemenea in asigurarea coerentei si fluiditatii Departamentului Administrativ si logistic.

din Februarie 2001: Membra a Baroului Bucuresti, iar din Februarie 2003 definitiva in profesia de avocat; din 2007 avocat titular in cadrul propriului cabinet de avocatura.

Februarie 2001 – Octombrie 2001: Preparator universitar la Disciplina Procedura penala in cadrul Universitatii Spiru Haret Bucuresti, Facultatea de Drept. Activitatea desfasurata se bazeaza pe seminarii, indrumare pedagogica si cercetare cu tinerii studenti, incluzand practica si legislata curenta in vigoare; participare la sesiuni de comunicari stiintifice.

Octombrie 2001 – prezent: Preparator, apoi, din Ianuarie 2003, Asistent universitar si din Ianuarie 2008 Lector universitar la Disciplina Drept comercial in cadrul Universitatii Spiru Haret Bucuresti, Facultatea de Drept. Activitatea didactica si pedagogica este legata de tinerea cursurilor, desfasurarea de seminarii, indrumare practica si cercetare legata de domeniul dreptului comercial, cu prezentarea evolutiei legislatiei in materie la zi si organizarea de sesiuni de referate cu studentii; participare de asemenea activa cu referate la sesiunile de comunicari stiintifice a cadrelor didactice universitare din cadrul Universitatii Spiru Haret.

Iunie 2004: Curs pentru formarea de mediatori, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Atestat participare.

Octombrie 2005 – Iunie 2011: Studii postuniversitare avansate: Doctorat in cadrul Scolii doctorale a Academiei de Studii Economice Bucuresti, Specializare Domeniu fundamental: Stiinte juridice (Drept comercial); finalizat prin susținerea publica a tezei cu titlul „Investirea instanței in arbitrajul comercial” in iunie 2011, indrumator stiintific Prof. Dr. Victor Babiuc.

7–14 aprilie 2006: participarea la cea de-a XIII-a sesiune anuala a Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

1 Iulie – 1 Septembrie 2006: stagiu de pregatire, de lucru si cercetare in cadrul Curtii de Arbitraj ICC (Court of International Arbitration of International Chamber of Commerce) situata la Paris pentru cunoasterea aprofundata a stadiului actual al materialului bibliografic existent in domeniul de cercetare doctorala.

27 februarie – 30 martie 2007: pregatire de cercetare doctorala internationala, cu un stagiu de cercetare in cadrul programului de cercetare doctorala organizat de Central European University (CEU) din Budapesta, Ungaria, cu aprobarea si sub indrumarea Prof. Dr. Tibor Varady, in cadrul laboratorului special de pregatire doctorala in stiinte juridice.

29-30 martie 2007: participare la Viena, la sediul Camerei de Comert Austriece (VIAC) la conferinta anuala „Joint Conference” organizata in coparticipare de UNCITRAL si VIAC, ce a avut ca obiect prezentarea unor aspecte actuale din practica arbitrajului european in diverse tari europene, Statele Unite ale Americii si in special din Europa Centrala si de Est, de catre specialisti renumiti in materie.

30 martie – 5 aprilie 2007: participare in calitate de arbitru international (membru in juriu) la editia a XIV-a a competitiei Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, Viena. Anul acesta baza discutiilor jurisdictiei si a competentei tribunalului arbitral au fost Regulile de arbitraj ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert a Romaniei (CACIR), promovandu-se astfel pe larg activitatea acestei institutii romanesti internationale.

14 Octombrie 2009: Participarea ca lector raportor pe tema Medierii in domeniul bancar, la Conferinta sustinuta la Institutul Bancar Roman pe tema „Teorie si practica in legislatia bancara – Modalitati altrenative de solutionare a conflictelor dintre banci si clientii debitori”.

18 – 20 Martie 2010: participare la Verona, Conferinta internationala „Conflict of Laws in International Commercial Arbitration”, sustinuta de Verona University School of Law, NYU School of Law Center for Transnational Litigation and Commercial Law, NCTM Studio legale Associato. Atestat participare.

3 – 5 Noiembrie 2011: participare la colocviul international « Perspective si provocari ale lumii contemporane si spatiului european » organizat in in cadrul parteneriatului institutional in colaborare cu IEH, Centrul de Conferinte Siqua si cu avizul ISMB cu lucrarea „Legea aplicabila convenției arbitrale”.

4 – 6 Noiembrie 2011: participare in calitate de arbitru international (membru in juriu) la editia a VI-a a competitiei Skadden, Arps FDI Moot (Foreign Direct Investment International Arbitration Moot, Center for International Legal Studies), tinut la King’s College din Londra.

11 Noiembrie 2011: participare la Conferința internationala „Aspecte practice de aplicare a regulilor de procedura arbitrala, O perspectiva comparativa a Regulilor Arbitrale din 2012 ale Curtii Internationale de Arbitraj a Camerei Internationale de Comert si a Regulilor Arbitrale ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei”, Bucuresti, Palatul Camerei Nationale.

19 Ianuarie 2012: participare la Conferința internationala „Freezing Those Costs: A Swedish-Romanian Dialogue on Controlling Arbitration Costs”, ținuta la Athenee Hilton Palace, Bucuresti.

3 Februarie 2012: Lansarea propriei carți „Arbitrajul comercial. Convenția arbitrala si tribunalul arbitral” in cadrul conferinței de arbitraj „Arbitrajul de drept privat in context european” organizata de Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane la Academia Romana.

Participare la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice organizate de diverse institutii si facultati de drept (Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, Universitatea Ecologica Bucuresti, Universitatea Romano-Americana etc.), conferinte ICC Young Arbitrators si la alte conferinte, seminarii si webinarii nationale si internationale; publicare a numeroase articole in reviste de specialitate sau volume ale manifestarilor (a se vedea mai jos).